"Movement is life. Life is a process. Improve the quality
of the process and you improve the quality of life itself."

Feldenkrais Methode

Deze methode voor bewegingseducatie werd genoemd naar de man die ze ontwikkeld heeft, Mosche Feldenkrais. De manier van bewegen van ieder van ons is uniek en kan leiden tot problemen. Wij bewegen een hele dag. Onze aandacht gaat vooral naar wat er gedaan moet worden en minder naar hoe we bewegen om te doen wat we moeten doen. Het is opmerkelijk dat wij ons er soms niet van bewust zijn dat de oorsprong van het probleem in het bewegen ligt. Wij zijn vaak zo in beslag genomen door de drukte van alledag, stress, spanning, vermoeidheid en pijn.

De methode is geen medische behandeling, maar een leerproces. Zelf ervaren, zelf leren en zelf veranderen. Als kind leren we door ervaringen te bewegen, met vallen en opstaan. Dit fundamentele leerproces verfijnen is een mogelijkheid. We leren mensen om zich bewust te worden van hun beweging. Om hun lichaam op een efficiënte en plezierige manier te gebruiken. Lichaam en geest vormen een eenheid. Door deze verbondenheid heeft de verandering in de manier van bewegen invloed op de manier van denken en voelen. Mensen gaan zichzelf daardoor beter begrijpen en beter voelen.

De methode maakt gebruik van ongewone, eenvoudige en vaak speelse bewegingscombinaties, die meestal liggend of zittend op de grond uitgevoerd worden. Deze beweging met aandacht uitvoeren, zorgt voor een natuurlijke mogelijkheid tot leren en tot veranderen en ze stimuleren het blijvend groeien.

De Feldenkrais-methode ontwikkelt een lichaamsbewustzijn waardoor je keuzes ontwikkelt. De keuze om soepeler te bewegen, vrijer te ademen, hoe je handelt en leeft … Je voelt je beter in je lichaam en met je lichaam. Je bent steeds vrijer om te doen wat je werkelijk wil. Je verruimt je eigen mogelijkheden.

Dr. Mosche Feldenkrais

— individuele begeleiding